Stephen Hawking

Hawkingin yaşadığı hayat, pek çok sağlıklı insanı utandıracak tarzdadır. Çalışırken vücudu ara sıra tekerlekli sandalyesine yıkılan, bazen de başı göğsüne düşen, başını ve yüzünü hiç kontrol edemeyen büyük fizikçi.

-Bilim dünyası Newton ve Einstein’dan sonra adından en çok bahsedilecek kişi gözüyle bakılan İngiliz Matematik ve Fizik bilim adamı Stephen Hawking, 1942 de doğdu. Okul hayatında sağlıklı, başarılı bir öğrenciydi. Üniversite tahsili için girdiği Oxford Üniversitesi’nin fizik bölümünü birincilikle bitirdi. Cambridge Üniversitesi’nde Yüksek Lisans yaptı. Kozmoloji üzerine kariyer yapmaya karar verdi. 1960’ların başında tutulduğu hastalık ile Beyni sağlam kalmasına rağmen, bütün vücudu, yavaş yavaş çöküyordu. O günlerde ölüm tam ensesinde gibiydi. Tıp, Hawking’e birkaç yıllık ömür biçmişti. Bu durum onun ruhî bunalıma düşmesine neden oldu.

Bu erken ölüm beklentisi, Hawkingin iki yıl süren bunalıma girmesine sebep oldu. Araştırmalara ayırdığı zamanı azalttı. Vaktinin büyük bölümünü klâsik müzik dinleyerek, bilim- kurgu türü kitaplar okuyarak geçirdi. Ölümü çok yakın olmadığını anlayan Hawking, ailesinin ve dostlarının yardımıyla hayata tekrar döndü. Ruhi çöküntüyü atlattı. Bu arada evlendi ve üç çocuk babası oldu. Eşinin yardımlarıyla lisansüstü eğitimini tamamladı. 1970’lerin başında bir daha kalkmamak üzere tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. 1973 yılında, çalışma arkadaşı ile Uzay Zamanının Büyük Ölçekli Yapısı adlı kitabını yazdı. 1974’te Kraliyet Derneği’nin en genç üyesi olma şerefi ona verildi. 1978 yılında, teorik fizikte en yüksek onur kabul edilen birçok ödül daha aldı. Yine aynı yıl, ona, Kraliçe Elizabeth tarafından, “Britanya İmparatorluğu Kumandanı” nişanı verildi. 1985’te Zamanın Kısa Tarihi adlı kitabını yazarken, zatürreye yakalandı. Konuşma yeteneğini hemen hemen yok eden nefes borusu için, ameliyat olmak zorunda kaldı. Bu kitap 1987 yılında yayınlandıktan sonra birçok dünya diline ve Türkçeye de çevrildi.

Stephen Hawking, çalışma odasına motorlu tekerlikli sandalyesiyle gelip gitmekteydi. Çalışırken, vücudu arada sırada tekerlekli sandalyesine yıkılır, bazen de başı göğsüne düşer, başını ve yüzünü hiç kontrol edememeye başlardı. 50 ila 55 kilo ağırlığında, 160 santimetre boyunda, tekerlekli sandalyesine bağlı özel bir bilgisayarla konuşabilmekteydi. Bilgisayarın hafızasında 2.600’den fazla kelime bulunan Hawking, özel bir teknikle duygularını ekrana yazabilmekteydi. Bilgisayarların yazdığı kelimeleri, bilgisayarı Amerikan İngilizcesi ile sese çevirebilmekteydi. Hawking’in yaşadığı hayat pek çok sağlıklı insanı utandıracak tarzda olmasına rağmen, hasta ve bitkin hali ile modern bilimin zirvesine çıkmıştır.

Hawking 2018 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Değerli dostlar,

Sizlere daha kaliteli içerikler sunabilmemiz için lütfen Youtube kanallarımıza Abone Olunuz.

|   Masal Kanalı   |   Türkçe Hikâye Kanalımız   |   İngilizce Hikâye Kanalımız   |